BioBalance

BioBalance

Inspiration til et sundt og godt liv.

www.gida.dk

Salte mandler

OpskrifterPosted by Gitte Dahm Sun, June 23, 2019 18:43:35
en dejlig snack



Det skal du bruge
200 gr. mandler
2½ dl kogende vand
4 - 5 spsk salt
En glasskål

Sådan gør du
Rør saltet ud i det kogende vand. Læg mandler i blød i saltvandet i 20 - 30 min. Derefter dræn alt vandet fra med en sigte.
Tænd for ovnen, som skal være 150 grader, når mandlerne fordelt på en bageplade med bagepapir sættes ind.
Bag i 20 min.

afkøl og nyd.... de er også ret gode lidt lune.




  • Comments(0)//www.biobalance.dk/#post33

Ingefærshot

OpskrifterPosted by Gitte Dahm Mon, January 25, 2016 14:58:10

Ingefærshot med citron, gurkemeje og mynte

Det skal du bruge:
En lille håndfuld økologisk ingefær skåret i mindre stykker
1 - 2 øko gurkemejerod
3 stængler mynte med blade
1 øko citron - revet skal og saften
2 - 3 spsk. kokossukker
3/4 l vand

Put det hele i en blænder og kør til at er helt findelt. lad det stå og trække et par time i blænderen. Blænd en sidste gang og si massen fra og hæld saften på ren flaske.

God til lindring af forkølelse og fordøjelsesproblemer.

Og så vil det være en udmærket alkoholfri snap til en sildemad......











  • Comments(0)//www.biobalance.dk/#post20

Humus

OpskrifterPosted by Gitte Dahm Wed, September 24, 2014 16:39:27

Humus kan med fordel laves i store portioner og så fryses ned i mindre pakker.

Dat 1
1 pose kikærter ca. 400 gr. sættes i blød natten over i rigeligt vand.
Vandet hældes fra og kikærterne skyldes.

Dag 2.
Kikærterne koges i nok vand, så de er godt dækket over bønnerne.
Man kan vente med at salte til man laver selve humus massen.
Kog dem til de er godt møre ca. 30 – 40 minutter


Det skal du bruge til at lave humus.
2 – 3 økologiske citroner – alt efter størrelse (både fintrevet citronskal og frisk presses saft skal bruges).
3 - 4 fed knust hvidløg – alt efter hvor meget hvidløgssmagen skal dominere.
Salt og peber efter smag.
Spidskommen efter smag – jeg bruger en del (ca. 4 spsk), da jeg kan lide smagen.
1½ dl olivenolie.
2 spsk. tahin – kan undlades, hvis du ikke har det.
Vand så det bliver en jævn tyk masse, og så det er muligt at blænde kikærterne.

Bland alle ingredienser og kikærterne og blænd det hele til en jævn blød masse

Brug enten en stavblænder, blænder eller foodprocessor til at få en jævn humus masse

Tilsæt evt. fint hakket persille eller rød peber i den færdige humus for at give det en flot struktur. Hvis man ønsker en flot gullig farve kan man tilsætte lidt gurkemeje.

Når det hele er lavet på én gang kan du pakke humussen i mindre portioner i husholdningsfilm eller bøtter og fryse portionerne ned.
Når du tager det op og lader det tø natten over på køl, kan det nemt holde sig en 4 – 5 dage på køl.







  • Comments(0)//www.biobalance.dk/#post18

Hurtige gluten-, mælke og gærfri boller

OpskrifterPosted by Gitte Dahm Tue, September 09, 2014 12:31:54

Boller uden gluten, mælk og gær. 15 stk.
6 dl. Lunkent vand
1 stor spsk. Fiberhusk (ikke HUSK, men kan bruges så 2½ spsk.)
3 spsk. solsikkekerner
1 tsk. salt
1 tsk. Kanel
1 spsk. Hybenpulver
piskes godt sammen med håndmikser og stilles til hvile i 10 min

pisk massen godt sammen med håndmikser i et par minutter
Tilsæt:
100 gr havregryn (evt. glutenfri, hvis ønskes helt uden gluten)
100 gr. fuldkorns ris eller majsmel
100 gr. fuldkorns boghvedemel (jeg vil mene det er boghvede der giver bollerne den dejlige fasthed, "tyngde" og struktur)

evt. tilsæt 1 - 2 spsk vand, hvis dejen ikke er til at piske sammen til en ensartet tyk grød

Sæt 15 boller på en bagerist beklædt med bagepapir
Pensel evt. med lidt olivenolie og drys mer sesam eller græskarkerner
Bagetid: ca. 30 min ved 200 grader i luftvarme



  • Comments(2)//www.biobalance.dk/#post17

Ispinde uden sukker

OpskrifterPosted by Gitte Dahm Sat, August 16, 2014 21:21:02

Kakao-vandmelon- kokosis – til ca. 12 hjemmelavede ispinde

- En lækkerbisken for små og store slikmunde

3 store skiver vandmelon uden melonskal (½ vandmelon og så skiver derefter)

1½ moden banan

4 spsk kakao

½ tsk vaniljepulver

2 spsk ristede kokoschips / kokosmel

1½ - 2 dl kokosmælk – fuldfed

½ dl. Piskefløde (kan undlades, så list mere kokosmælk)

4 – 6 dadler uden sten

Blænd hele molevitten og hæld på ispindeforme og frys ned.





  • Comments(0)//www.biobalance.dk/#post16

Hyldeblomstdrik

OpskrifterPosted by Gitte Dahm Fri, June 20, 2014 17:11:55
Blomsterne er plukkeklar fra ca. ultimo maj til et pænt stykke ind i juni alt efter hvor god foråret er.

Til 4 liter færdig saft


Det skal du bruge til 4 l saft
50 gode håndfulde hyldebloster uden alt for meget stilk
3 øko citroner i skiver
3 store spsk. Citronsyre
1½ kg rørsukker
Du kan også vælge at søde med f.eks. Stevia sød, så skal du lige regne forholdet af sødme ud. Det kan være jeg prøver det til næste år.
3 l kogende vand


Sådan gør du
Pluk blomsterne et sted, hvor de ikke får forurening – de behøver ikke blive skyllet.
Put blomsterne i en beholder f.eks. er en stor suppegryde egnet.
Hæld sukker, citronskiver, citronsyre og til sidst det kogende vand over blomsterne og rør rundt til sukkeret er opløst.
Lad det køle af og stil det derefter på køl i 3 døgn. Rør rundt i det et par gange dagligt.

Efter det 3. døgn kan saften hældes over i rengjorte flasker (minimum skyllet i kogende vand og ellers også lidt atamon, hvis det skal holde længe).
Saften hældes gennem et klæde og har du et saftstativ med tilhørende klæde er det fantastisk nemt. Ellers kan du bruge et rent viskestykke og et dørslag.


Saften fortyndes ca. 4 – 6 gange og er så drikkeklar.

En ispind med hyldeblomstdrik er også en mulighed
Lav en lidt stærk saft og hæld det på ispindebeholdere og frys ned. Der er godt nok sukker i, men det er bedre end en købe sodavandsispind, hvis det endelig skal være.





  • Comments(0)//www.biobalance.dk/#post14

Ketchup nemt og hjemmelavet

OpskrifterPosted by Gitte Dahm Wed, June 18, 2014 13:06:49

Her har du min hjemmelavede ketchup som er gennemtestet i går til grillhygge i kolonihave.

A.
Krydderpaste til ca. 2 – 3 gange ½ l færdig ketchup

1 håndfuld stenfri svesker
2 håndfulde rosiner
2 æbler– gerne madæbler, men alm. kan fint bruges.
2 stængler blegselleri
2 tsk. Gurkemeje
½ rød chili– alt efter hvor stærk den er
2 dl. Æblecider eddike
2 dl. Vand

Skræl æblet og skær æble, selleri, og chili i mindre stykker.

Put alle ingredienser i en gryde og lad det simre under låg i ca. 45 min. Rør rundt en gang imellem og tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis den bliver meget tør.

Put den varme paste i en blænder og lad den evt. køle lidt af inden den blændes, så låget ikke springer af blænderne, så der er paste i hele dit køkken. Blænd til den er en helt jævn brun masse.

Hel 2/3 af pasten over i rengjorte glas (skoldede glas og låg).



B.
Ketchup

Den sidste 1/3 af pasten, blændes nu færdig med 1 lille ds. tomatpuré og en ds. hakkede tomat. Tilsæt salt og peber til smagen rammer ”købe” ketchup.
Måske synes du, der skal mere paste i for at smagen er helt rigtig, så er det det du gør.

Jeg har testet denne ketchup sammen med en toårig og en lidt kræsen person – den blev godkendt af begge :-)

Jeg er i gang med at teste om den færdige ketchup kan fryses - så snart jeg ved om det er muligt kommer den info her på siden.

  • Comments(0)//www.biobalance.dk/#post12

Mandelmælk

OpskrifterPosted by Gitte Dahm Sat, February 22, 2014 11:48:49

Til Ca. ½ l mandelmælk


60 - 70 gr. mandler sættes i blød natten over i vand, så de er dækket. Sæt det ikke i blød i blænderkanden – den kan flække.

De udblødte mandler skyldes og blændes med:

5 dl. vand.

Evt. sammen med ½ tsk. olie.

Vil man søde den lidt kan man f.eks. bruge 1 - 2 par dadler.

Si mælken igennem en meget tæt sigte. Tryk al mælken igennem sigten med en ske.

Holder sig på køl i 4 – 5 dage. Omrystes før brug.

Brug mandel”melet” i brød, grød, knækbrød, drys i salat eller anden mad.

  • Comments(0)//www.biobalance.dk/#post2